Vliegreis Malta

De Maltezer Archipel heeft een rijke en zeer lange geschiedenis. De historie begon in Malta met de komst van van de Phoeniciëers. Later is Malta nog in handen geweest van de Romeinen, Arabieren, Vikingen en Johannieten, die allen hun sporen op het eiland hebben nagelaten. Uiteindelijk is Malta door de de Britten gekolonialiseerd, wiens invloed nog overal op het eiland is terug te vinden, bijvoorbeeld in de typisch Britse rode telefooncellen. Op 21 september 1964 werd de Archipel onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, maar tot 1974 bleef de Britse Koningin het staatshoofd. Pas later werd Malta een republiek. De herinneringen aan vroegere tijden vindt u overal in de archipel terug, zoals vele Renaissance kathedralen, Barokke paleizen, middeleeuwse kerkers, prehistorische tempelcomplexen en hunnebedden. Deze laatste behoren zelfs tot de oudste menselijke bouwwerken ter wereld.

De Maltezer archipel ligt in de Middellandse Zee, op ongeveer 93 km ten zuiden van Sicilië en op ca. 230 km ten oosten van Tunesië. De eilandengroep bestaat uit het hoofdeiland Malta en de kleinere eilanden Comino en Gozo. Het aantal inwoners bedraagt ca. 400.000 en heeft een totale oppervlakte van 316 vierkante km.

Malta is een rotsachtig eiland, met relatief weinig natuurlijke begroeiing. Van het zuidwesten naar het noordoosten loopt het eiland schuin af. De kustlijn is grillig met tientallen baaitjes, inhammen en steile rotspartijen. De stranden zijn klein en vaak rotsachtig, met uitzondering van het noordwesten. Hier treft u enkele zandstranden aan. Rond de hoofdstad Valletta is het gebied verstedelijkt door aan elkaar gegroeide plaatsjes. Gozo is het op een na grootste eiland en is qua landschap ruwer, karakterestiek en zeer landelijk. Comino is vrijwel onbewoond.

Vluchtinformatie
Alle vluchten worden uitgevoerd door Air Malta, de nationale luchtvaartmaatschappij van Malta. Vanaf heden biedt Air Malta op de vluchten van Amsterdam naar Malta en visa versa de mogelijkheid tot het gratis meenemen van de volgende bagage naast de normaal toegestane 20 kilo:

Duikbagage: 15 kilo p.p. gratis Golfbagage: 1 golfbag p.p. gratis Fietsen: 20 kilo p.p. gratis
Kampeerartikelen worden niet gezien als sportbagage. Bij de boeking moet u vermelden dat u sportbagage mee wilt nemen, om wat voor soort sportbagage het gaat en hoe zwaar deze bagage ongeveer is.

Grensformaliteiten:
Voor een bezoek aan Malta is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist.

Taal:
Malta’s officiele taal is het Maltees, een taal die verwant is aan het Arabisch. Naast Maltees wordt vrijwel overal ook Engels gesproken (de tweede taal van het eiland).

Geldzaken:
Op 1 januari 2008 is op Malta de Euro ingevoerd als officieel betaalmiddel. Gemiddelde openingstijden van banken en postkantoren: ma t/m vr 08.00 – 14.00 en za 08.00-12:00 uur. Het prijsniveau komt overeen met dat van Nederland.

Water:
Het leidingwater in Malta is niet altijd drinkbaar. We raden dan ook aan om gebruik te maken van flessen drinkwater.

Elektriciteit:
220-240V. De stopcontacten zijn geschikt voor driepolige (Engelse) stekkers. Een verloopstekker is daarom handig om mee te nemen.

Klimaat:
Malta heeft een Mediterraan klimaat. De warmste maanden zijn juli t/m september. De meeste neerslag valt er in de wintermaanden. Het zeewater heeft een gemiddelde temperatuur van 16C in de winter en 24C in de zomer.