Vliegreizen Thailand

Er zijn vele wegen die naar Thailand leiden. De meeste bezoekers komen echter met het vliegtuig aan op de luchthaven van Bangkok, Suvarnabhumi International Airport.

Suvarnabhumi International Airport
Bangkok beschikt over de grootste luchthaven van Thailand. De nieuwe en moderne luchthaven Suvarnabhumi ligt 30 km ten zuidoosten van Bangkok, richting de badplaats Pattaya. Deze luchthaven is het belangrijkste draaipunt van Zuid-Oost Azië. Suvarnabhumi beschikt slechts over 1 terminal, maar is wel één van de grootste terminal in de wereld. Vanuit Suvarnabhumi onderhouden de meeste grote airlines directe en indirecte verbindingen met luchthavens in Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië. Bangkok is ook een belangrijke tussenstop naar bestemmingen in China, Taiwan of Japan. Vanaf Amsterdam vliegen drie airlines nonstop op Bangkok: China Airlines, EVA Airways en KLM.
Don Muang Airport

Deze luchthaven wordt voornamelijk gebruikt voor lowcost airlines, chartervervoer en vracht. Don Muang Airport ligt op 22 km ten noorden van het centrum van Bangkok. De terminal voor vliegvervoer binnen Thailand ligt hier vlakbij.

Vliegtijd
Gemiddeld bedraagt de vliegtijd voor een nonstop vlucht vanuit Amsterdam naar Bangkok tussen 10 en 12 uur. De toestellen vertrekken uit Amsterdam in de middag / avond; u komt dan de volgende ochtend / middag in Bangkok aan. Terug vertrekt u meestal rond / na middernacht. In de ochtend van dezelfde dag arriveert u dan weer op Schiphol. Veel airlines bieden vluchten aan met overstap op luchthavens in Europa of het Midden-Oosten. Dan gelden uiteraaard andere (vlieg)tijden.

Vervoer naar Bangkok vanaf luchthaven
Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden om van de luchthaven in Bangkok te komen. Er is een rechtstreekse verbinding van en naar Suvarnabhumi Airport. De skytrain rijdt dagelijks van 6 uur ’s morgens tot middernacht. De skytrain rijdt dagelijks van 6 uur ’s morgens tot middernacht. De Suvarnabhumi Airport Link biedt mogelijkheden om in te checken en bagage in te laden bij het Makkasan Station. Deze diensten zijn uitsluitend beschikbaar voor de Suvarnabhumi Airport Express Line, een non-stop traject tussen de Bangkok City Air Terminal Makkasan station en de Suvarnabhumi luchthaven. Deze rit duurt 15 minuten en kost 150 Baht per rit. Je kan een treinkaartje kopen aan een automaat. Klik hier voor meer info over de airport link.

Regulier busvervoer zorgt voor transfers tussen Bangkok en de luchthaven.
Passagiers die met de openbare bus naar Bangkok willen, lopen naar de bushalte aan de Vibhavadi Rangsit Highway die voor de luchthaven langs loopt. De kosten zijn te verwaarlozen. Het geld wordt in de bus opgehaald. Deze openbare bussen kunnen druk en oncomfortabel zijn, vooral tijdens de spits. Er is bovendien weinig ruimte voor bagage.
Taxi’s zijn in Bangkok een onmisbaar vervoermiddel. Ze staan bij aankomst op de openbare taxistandplaats bij de uitgang. De prijzen naar het centrum liggen tussen 200 en 300 Baht, exclusief de kosten voor de tolweg. De kosten van taxivervoer naar bestemmingen buiten Bangkok staan aangegeven bij de taxistandplaats.

Uiteraard is ook limousine-service beschikbaar (aankomsthal van de International Passengers Terminal).

Handig om te weten
Bagage kwijt? De ‘Lost and Found’-balie in de aankomsthal is 7 dagen per week 24 uur geopend. Op Don Muang zijn gratis bagagekarretjes beschikbaar in de vertrek- en aankomsthallen.
Thailand heeft een vertrekbelasting van 500 Thaise Baht op internationale vluchten. Dit bedrag kan alleen contant in Thaise Baht worden voldaan, dus creditcards worden niet geaccepteerd.
Voor binnenlandse vluchten geldt tevens een vertrekbelasting, maar die is over het algemeen inbegrepen in de prijs van het vliegticket.
Op de luchthaven bevinden zich geldautomaten die creditcards (AMEX/ MasterCard/ Visa) en (wereld)bankpassen (Cirrus/ Maestro) accepteren.

Bereikbaarheid Thailand vanuit omliggende landen
Thailand is ook over land goed bereikbaar. Een reguliere trein onderhoudt de verbinding tussen Singapore en Bangkok. Reizigers kunnen tussenstops maken in onder meer Kuala Lumpur, Butterworth en grote Thaise steden in het zuiden. Het ‘Land van de Glimlach’ vormt daarnaast de toegangspoort naar omringende landen als Laos, Cambodja en Myanmar (Birma). Vraag uw touroperator in België of Thailand naar de mogelijkheden.

Tuktuk
De bontgekleurde brommertaxi’s met drie wielen (Tuktuks) zijn erg populair bij toeristen voor een korte trip binnen Bangkok. Het is gebruikelijk te onderhandelen over de prijs.

Riviertaxi
Over de Chao Phraya rivier varen in en rond Bangkok de nodige schepen. Het goedkoopst zijn de ‘waterbussen’. U kunt ook een longtailboot huren, die met hoge snelheid over het water stuift. Afdingen is ook hier geboden.

Skytrain & Metro
het Bangkok Mass Transit System (BTS) is een uitstekende manier van openbaar vervoer in Bangkok. De snelle trein verlicht de verkeersopstoppingen in de hoofdstad. Het bestaat uit 2 belangrijke routes: de Sukhumvit- en de Silom lijn met een tussenstop in Central Station (Siam Square), het zaken- en winkelhart van Bangkok. Sinds medio 2005 kent de hoofdstad ook een ondergrondse die op twee plaatsen (Silom en Asok) het netwerk van de Skytrain kruist.
Songthaew
Dit is een kleine, open busjes die in vele varianten in Thailand voorkomen. U ziet ze niet alleen in Bangkok, maar ook in onder meer Pattaya, Hua Hin en Chiang Mai. Vaak geldt een vaste prijs voor een vaste route.

Riksja (samlor)
Een fietstaxi die niet in elke bestemming in Thailand voorkomt. Maar hier gelt tevens afdingen op de prijs en stap niet op voordat u een prijs hebt afgesproken.

Brommertaxi
In Bangkok en in sommige andere steden rijden ook brommertaxi’s. U herkent de brommertaxi’s aan hun kleurige genummerde jasjes. Wij zijn niet gewend aan brommertaxi’s, maar voor korte afstanden zijn ze zeker ideaal. Desalniettemin wordt gebruik van de brommertaxi in Bangkok afgeraden.