Vakantie naar Egypte

Weinig landen spreken zo tot de verbeelding als het land van de machtige farao’s. De verpletterende piramides, de koningsgraven, ontelbare bouwwerken uit de oudheid en de archeologisch vondsten in musea beelden het leven uit van één van de meest vooruitstrevende maatschappijen die de wereld ooit gezien heeft. Voor een aantal van de gebruikte technologieën is nog altijd geen verklaring gevonden en kan soms door hedendaagse machines niet worden geëvenaard.

Alsof deze historische schatkamer in de openlucht niet voldoende is telt een Egypte vakantie tal van andere attracties die een vakantie naar dit Afrikaanse land rechtvaardigen. Vanuit het zuiden stroomt de Nijl rivier, de langste rivier van Afrika met een lengte van 6.671 kilometer, het land binnen om via een enorme delta te eindigen in de Middellandse Zee. De Nijl is de levensbron van de oude beschavingen en van het huidige Egypte. Met een excursie over de Nijl verweven het heden en verleden zich met elkaar terwijl je geniet van de rivier.

Desolate woestijnen met uitbundige oases

Ten westen van de Nijl rivier ligt het grootste deel met een Egypte vakantie. Het ruige gebied bestaat uit de onvergefelijk harde witte, westelijke en Libische woestijn die tot de grootste en meest bekende woestijn op aarde behoren, namelijk de Sahara. Deze woestijn neemt bijna het gehele noordelijke deel van Afrika voor haar rekening in reikt van de Atlantische Oceaan in het westen tot de Rode Zee in het oosten.

De desolate woestijnlandschappen worden steeds populairder bij toeristen. De uitgestrekte zandvlaktes, wit gesteente, bijzondere rotsformaties en bergen worden afgewisseld met enkele grote groene, wilderige en waterrijke oases die enige verkoeling brengen. Deze oases zoals El Kharga, Dakhla en Farafra waren in oude tijden eveneens belangrijke stopplaatsen en er zijn tal van historische bouwwerken te vinden.

Strandvakantie aan Rode Zee met excursies naar Luxor en Vallei der Koningen

Liefhebbers van een Egypte vakantie waarin zon, zee en strand centraal staan zullen de uitnodigende stranden en wateren bij badplaatsen als Hurghada en Sharm El Sheikh zeker waarderen. Duikers en snorkelaars kunnen genieten van de kleurige riffen en vissen in de Rode Zee. Vanuit Hurghada kun je excursies ondernemen naar het zuidwestelijk gelegen gebied van Luxor waar tal van belangrijke bezienswaardigheden zijn.

In Luxor zelf trekt, evenals in het nabij gelegen Karnak, de tempel de meeste aandacht. De Vallei der Koningen is wereldberoemd geworden dankzij de ontdekking van het rijke graf van Toetanchamon, maar tal van andere farao’s zoals Ramses III en VI, Thormosis III, Seti I en Amenophis II werden hier ook begraven. In de Vallei der Koningen neemt het graf van Nefertiti (echtgenote van de grote farao Ramses II) een bijzondere plek in.

De erfenis van Mozes op het Sinaï schiereiland

Omringd door de Rode Zee, de Golf van Suez en de Golf van Akaba in het zuiden en de Middellandse Zee in het noorden vormt het droge en bergachtige Sinaï schiereiland de verbinding tussen het Afrikaanse en Aziatische continent. Dit zou het gebied zijn waar de Bijbelse Mozes 40 jaar lang met zijn gevolg zou hebben rondgetrokken, na de vlucht uit Egypte, op weg naar het beloofde land.

Aan de voet van de 2.285 meter hoge Mozes- of Sinaïberg staat het St. Catherinaklooster. Het klooster zou zijn gesticht door keizer Justinianus op de plek van het brandende braambos uit het Bijbelverhaal. Na het Vaticaan is het St. Catherinaklooster de plek waar de grootste verzameling iconen ter wereld wordt bewaard. Naast een aantal fantastische duikplekken zijn er op het Sinaï schiereiland grillige canyons, oases en historische bezienswaardigheden te bezoeken.

Monumentale bouwwerken in het noorden en zuiden van Egypte

Het noorden blijft tijdens de Egypte vakanties, ondanks alle andere pracht, het epicentrum van toeristisch Egypte. Hoofdstad Cairo aan de voet van de Nijl delta met het befaamde Egyptisch museum, het naar Alexander de Grote genoemde Alexandrië aan de Middellandse Zee en uiteraard de grootste attractie van Egypte: de drie piramides van Gizeh met de sfinx op de voorgrond.

In het uiterste zuiden kan je bij een Egypte vakantie bij de grens met Soedan ligt Abu Simbel met de tempel van Ramses II en de tempel van Nefertiti. De bouwwerken werd ooit in 1036 stukken gezaagd en naar hoger gelegen gebied verplaatst om het te beschermen tegen hoog water van het Nasser meer dat onderdeel is van de Nijl rivier. Bij het Nasser meer werd een grote stuwdam gebouwd vanaf waar je nu een mooi zicht hebt op het meer waar boottochtjes worden georganiseerd.